Ga naar inhoud
14 december 2022
08:42

Landelijke website wvggzklachten.nl online

Wvggz-klachtencommissies kunnen hun uitspraken publiceren op de landelijke website wvggzklachten.nl.

Wvggz-klachtencommissies kunnen vanaf nu hun uitspraken publiceren op de landelijke website wvggzklachten.nl. De website is op initiatief van het KCT en in samenwerking met een aantal klachtencommissies Wvggz gemaakt. De site maakt het mogelijk om eenvoudig uitspraken met elkaar te vergelijken, te leren van de uitspraken en meer rechtsgelijkheid en rechtszekerheid te bereiken.

Uitnodigingsbrief

De website is gebouwd en wordt beheerd door het bedrijf Schreurs zorgjurist. De eigenaar is zelf werkzaam als gezondheidsrechtjurist bij ggnet. Hij bouwde de basis van de website eerder op eigen initiatief om uitspraken te kunnen vergelijken. Deze website is op initiatief van het KCT met klachtencommissies doorontwikkeld en kan nu worden gebruikt als centrale landelijke website voor publicatie van klachtuitspraken. Alle klachtencommissies hebben een brief gekregen, met een uitnodiging een aansluitovereenkomst aan te gaan en de website te gebruiken voor centrale publicatie.

Voordelen voor klachtencommissies

Met wvggzklachten.nl kunnen klachtencommissies uitspraken op een onafhankelijke plek publiceren (en zo voldoen aan hun publicatieplicht ex artikel 10:6 lid 7 Wvggz). Klachtencommissies hoeven dus niet meer de website van een zorgaanbieder te gebruiken, zoals nu de praktijk is. Door alle klachtuitspraken op een plek te bundelen, zijn uitspraken beter te vinden en eenvoudig met elkaar te vergelijken. Zo kunnen klachtencommissie kennis delen en van elkaar leren.

De website bereidt de klachtencommissies ook voor op een mogelijke wetswijziging die de centrale publicatie van Wvggz-uitspraken verplicht stelt. Dit gebeurt als de wetgever de aanbevelingen uit de eerste evaluatie van de wet overneemt. Naar verwachting wordt dit in de loop van 2023/2024 bekend.

Hoe werkt de website?

Om toegang te krijgen tot de website dienen klachtencommissies een abonnement af te sluiten (zie Hoe kan ik meedoen?). De commissie krijgt toegang tot het webportaal waarmee zijzelf, binnen een paar minuten, uitspraken op de website kan plaatsen. De geanonimiseerde uitspraak kan in zijn geheel in het portaal worden gezet. Het maakt niet uit hoe de uitspraak is opgebouwd, de commissie houdt daar zelf de regie over.

Nadat een aantal metadata over de uitspraak zijn ingevoerd voor de zoekfunctie, kan deze direct worden gepubliceerd. Vanaf dat moment is de uitspraak voor iedereen te zien en te vinden. Ook als de uitspraak eenmaal op de website staat, houdt de klachtencommissie de volledige zeggenschap over de tekst en kan deze, als gewenst, worden aangepast of verwijderd. Een uitspraak blijft tenminste tien jaar na publicatiedatum zichtbaar en vindbaar. Het publiek kan alle gepubliceerde uitspraken vrij inzien.

Hoe kan ik meedoen en wat zijn de kosten?

Commissies die zich willen aansluiten kunnen een mail sturen naar de webbeheerder.

De abonnementskosten voor gebruik van de webportal zijn €50 per half jaar. De publicatie van een uitspraak kost € 17,50, tot een maximum van dertig uitspraken per kalenderjaar. Alle extra uitspraken in dat jaar zijn gratis. Voor klachtencommissies die zich nu aanmelden is de publicatie van uitspraken van 20022 en eerder gratis, op voorwaarde dat deze uiterlijk eind 2023 zijn ingevoerd. Om de website uit te proberen is een gratis demoversie beschikbaar.

Gebruikersgroep

Een gebruikersgroep met leden van klachtencommissies van Parnassia, Fivoor, Altrecht, Rivierduinen, GGZ NH-Noord, GGZ in Geest en Arkin heeft meegedacht over de website. Charlie van Velzen en Kimberly Vermeulen van de Klachtencommissie GGZ Zuid Holland Noord kijken in een bericht, elders op deze site, terug op het proces en delen hun ervaringen.

Aanbeveling KCT

Alexandra Reijerse, coördinator van KCT Wvggz, raadt klachtencommissies aan om de website te gaan gebruiken. Zorgaanbieders op hun beurt, adviseert ze om niet meer aan te bieden de uitspraken op hun website te mogen publiceren. Maar de klachtencommissies een vergoeding te geven voor het gebruik van de centrale landelijke website . ‘Op deze manier zijn de klachtencommissies voor publicatie niet meer afhankelijk van zorgaanbieders en kunnen zij hun werk doen, met respect voor hun eigenheid.’